Björn, docent Engels

Bjorn Veenstra werkt als docent Engels bij het Friesland College. Dat doet hij bij het Talencentrum van FC Extra, de school voor Volwasseneneducatie. Wat hij het liefste wil? Toekomstige wereldburgers en dus ook onze studenten taalkundig onderlegd maken.

Voor Björn is lesgeven tweerichtingsverkeer: "Ik leer de studenten iets, maar ik leer ook van hen. Daarom wil ik altijd open, benaderbaar en vriendelijk voor de klas zijn. En vooral mezelf zijn natuurlijk. Studenten die bij mij in de les komen, volgen allemaal een vakopleiding en ik vind het belangrijk dat ik weet wat er in dat vak speelt, waar ze mee bezig zijn. Dan is het nodig dat ik me kan aansluiten bij hun wereld. Dat maakt dit werk ook zo ontzettend boeiend en mooi!

Ik ben niet het type dat met een boek voor de klas gaat staan. Dat vind ik oersaai. Al zal klassikaal lesgeven in de basis altijd wel blijven, denk ik. Maar wat nu echt anders is als vroeger en waar volgens mij steeds meer de nadruk op komt, is het lesgeven in verschillende vormen. En ook aansluiten op de verschillende niveaus van de studenten en hun individuele snelheid van leren.

Studenten krijgen bij ons veel vrijheid in de manier waarop ze zich een taal eigen maken en dat maakt onze manier van lesgeven bijzonder. Niet volgens de strakke regels van grammatica en spelling, maar door toegepaste taalkennis op hun specifieke vakgebied. Zodat ze er daadwerkelijk en direct in de praktijk van hun vakgebied iets aan hebben."