Begeleiding op maat

Op het VAVO willen we een positieve sfeer bieden waarin leerlingen zélf verantwoordelijkheid nemen. Daarom is het VAVO méér dan alleen een diploma of een certificaat halen. De basis is het vaste programma, de lessen. Daarnaast is er begeleiding op maat mogelijk, op verschillende manieren:

We helpen je bij het plannen van je loopbaan; waar wil je naar toe, wie en wat wil je worden? We doen dat vanuit écht contact, door regelmatig met jou te overleggen.

Wil je na het VAVO verder leren en zo ja, welke studie wil je volgen? Hoe beter je weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt, hoe beter je deze keuze kunt maken. En daar helpen we je bij. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan open dagen en/of meeloopdagen binnen het hbo. Of meedoen aan studiekezueworkshops. We werken samen met het hbo en wo, ook daar zijn verschillende mogelijkheden.

 • Mentoren
  Je krijgt een mentor toegewezen, met je mentor heb je regelmatig overleg over je studievoortgang en je toekomstplannen. Je kunt ook altijd zelf vragen om een gesprek. Jouw mentor is ook jouw docent. Dat betekent dat hij of zij jou begeleidt, maar ook aan het werk ziet in de klas. Dat vinden we belangrijk, dat jouw mentor je ziet en weet waar je mee bezig bent. Iedere leerling is uniek en daarom krijg je altijd maatwerk. Heb je extra begeleiding nodig omdat meerdere problemen een rol spelen? Dan bieden we je intensievere begeleiding.
   
 • Studievaardigheden
  We bieden ook studievaardigheden aan. Soms staan deze lessen al in je rooster, dan is dat verplicht. Tijdens deze lessen leer je onder meer hoofd- en bijzaken te onderscheiden, hoe je een praktijkopdracht aanpakt en hoe je een presentatie geeft. In Leeuwarden kun je elke dag tussen de middag één lesuur studievaardigheden volgen. In Heerenveen kan dat twee keer per week.
   
 • Trainingen
  Verder bieden we ondersteunende trainingen aan, zoals ‘Omgaan met Faalangst’ en ‘Ontdek je Kracht’.
   
 • Extra les voor bèta vakken
  Willen worden wie je bent, de juiste resultaten behalen en een passende vervolgopleiding kiezen, kan soms betekenen dat je bijles nodig hebt. Ook dat is mogelijk.
   
 • Rekenspreekuur
  Tot slot is er nog het rekenspreekuur voor extra ondersteuning.